Разочарованието от неразбирането на аудио материал на немски език

Всеки учител ви казва, че трябва да слушате повече аудио материали на немски език. Това обаче е разочароващо за повечето от нас.

Особено ако искаме да слушаме нещо интересно. 

В крайна сметка повечето от нас продължават да гледат видеоклипове за начинаещи. Често в продължение на много години.

Ето няколко практически съвета.

• Помислете за темата, която ви интересува най -много. Това може да е игра на тенис, готвене на индийска храна, ремонт на автомобили или проследяване на последните клюки. Изберете аудио материали (видеоклипове или подкасти) по тези теми.

• Редувайте труден и лесен материал. Днес: лесен материал; утре: труден материал; вдругиден: лесен материал; и така нататък.

Искате ли безплатно членство в моята Facebook група за изучаване на немски език? Там ще получавате актуализации за моите статии. И можете да ме попитате всичко, свързано с изучаването на немски език. https://www.facebook.com/groups/216771286750833

• Слушайте материали, където няма фонова музика или фонов шум.

• Слушайте по същия начин, както слушате музика. Опитайте се да приемете спокойно състояние на ума. Не се напрягайте, защото отчаяно искате да разберете всичко.

• Слушайте материали на немски, докато правите нещо друго, като готвене, подреждане на стаята или извършване на други рутинни задачи.

• Дайте си разрешение да не разбирате нищо през първите три месеца.

• Поставете си реалистични цели: След шест месеца искам да разбера 10%; след 9 месеца: 20%и т.н.

• Риболов за нови думи: Дайте си задача да откривате 3-5 нови думи всеки ден, докато слушате.

• Слушайте кратки сегменти (2-5 минути) всеки ден, но слушайте един и същ сегмент поне три пъти.

• Ако все пак срещнете проблеми, намалете скоростта. Можете да зададете 50% скорост (или друга скорост) за всеки видеоклип в Youtube.

 ---

Ако искате да ме чуете да говоря български с немски акцент, моля, слушайте седмичния ми подкаст по психология: https://anchor.fm/bulgarianwop

Аз съм психолог (M.A. от университета в Хамбург) и учител по език от Хамбург / Германия. В момента живея в Република Молдова.

От септември / октомври ще имам една онлайн група за изучаване на немски език, точно за осем участника; давам обяснения на български език. Ако искате да бъдете информирани веднага щом курсът е отворен за регистрация, моля, кликнете тук. Няма да работим с учебник като в училище. Ще се фокусираме изключително върху отстраняването на грешките Ви и върху професионалното ни изразяване.

 

 

 

 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Как мога да се подготвя за интервю за работа на немски език?

Учите немски с упражнения или с навици?

Как да научите немски глаголи с представки