Тайни за запомняне на der, die, das по-ефективно

Много от моите участници в курса ми казват, че това е най-належащият им проблем: Как да запомнят der, die, das по-ефективно?

Ето няколко много кратки идеи, които трябва да ви дадат обща насока за това какво да правите.

• Нормално е да забравяме думи. Също и на родния ни език. (Никога ли не сте били в ситуация, когато не сте знаели какво да кажете?)

• Никога няма да достигнем 100%, но можем да подобрим ефективността си от 45% на 72% (всички числа са само с илюстративна цел)

• Съществуват стотици хиляди съществителни в немския език.

• От всички тези думи 95% никога няма да използвате нито веднъж през живота си.

• От останалите 5% (може би 20 000 думи) има може би 20%, които ще използвате редовно (по-често от веднъж годишно).

• Логично е, че първо трябва да ги научите.

• От тези 4000, може би 50% от тях могат да бъдат изведени правилно, като се погледне края. (Женски окончания: -in, -ung, -schaft, -heit, -keit и др.)

• Сега имате 2000 думи за запомняне.

Какво трябва да правите с тях?

(От септември / октомври ще имам една онлайн група за изучаване на немски език, точно за осем участника; давам обяснения на български език. Ако искате да бъдете информирани веднага щом курсът е отворен за регистрация, моля, кликнете тук. Няма да работим с учебник като в училище. Ще се фокусираме изключително върху отстраняването на грешките Ви и върху професионалното ни изразяване.)

1. Маркирайте всички думи, които имат различен граматичен род на родния ви език. (Ако родният ви език е английски или турски, лошата новина е, че трябва да включите всички думи.).

2. Тествайте всички останали думи (може би 800) и маркирайте всички грешки.

3. Може би стигате до 500 думи.

4. Маркирайте всички думи, които сте използвали на родния си език поне веднъж през последните две седмици.

5. Може би получавате окончателен списък от 100-200 думи.

6. Запомнете der / die / das за тези думи, като използвате приложения като „Anki“ или по-традиционни техники. Това е много изпълнима задача.

7. Периодично трябва да повтаряте стъпки 2-5.

Как се получават тези първоначални списъци?

• Те зависят от вашата професия и интереси.

• В интернет има много списъци с професионални термини за всички видове професии.

• Направете списък с думи, които специално използвате в личния си живот. Може би обичате да ловите. Или събирате камъни, пеперуди или играчки.

Повечето изучаващи немски език обаче няма да направят горното. Защо? Изисква се инвестиране на определено време в началото. И много от нас не искат да определят приоритетите. Те си мислят: трябва да знам всичко или нищо.

---

Искате ли безплатно членство в моята Facebook група за изучаване на немски език? Там ще получавате актуализации за моите статии. И можете да ме попитате всичко, свързано с изучаването на немски език.

https://www.facebook.com/groups/216771286750833

Ако искате да ме чуете да говоря български с немски акцент, моля, слушайте седмичния ми подкаст по психология: https://anchor.fm/bulgarianwop

Герхард Орбанд е преподавател по трудова и организационна психология, учител по немски език и автор на книги от Хамбург / Германия, който в момента се намира в Молдова / Югоизточна Европа.


 

 

 

 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Как мога да се подготвя за интервю за работа на немски език?

Кога трябва да кажа „wenn“ или „ob“

Как да научите немски глаголи с представки