Техниката за разработване на перфектно немско произношение

Техниката “караоке”

Тази техника се състои от просто говорене едновременно с аудио файл. Това може да бъде всичко: филм, токшоу или диалози от компактдиска на вашия учебник.

Това е като да пееш заедно на песен. Веднага чувате, когато изпеете грешна нота. С течение на времето се научавате как да се коригирате.

Чух, че някои театрални актьори практикуват същия метод. За да научат и запомнят нова роля, те говорят със записани касети.

Въпреки че е много ефективен в изучаването на целеви акцент, за много обучаеми изглежда трудно да поддържат техниката у дома като ежедневна практика. Може би се чувстваме глупаво да го правим, особено когато някой друг е наоколо.

Препоръки

• Не се оставяйте да се обезсърчавате в началото. Това е доста трудна техника. Не се стремете към перфектна имитация още от самото начало. Просто започнете да имитирате приблизително звуци. Днес 1%, утре 1,5% и така нататък ...

• Не се опитвайте да разберете всичко, което моделът казва. Обхватът на това упражнение е по-скоро да развие интуиция за мелодията на езика и звуците на целевия език.

• Винаги търсете различни материали и модели, за да не се закрепите с определен глас.

• Варирайте между лесни и предизвикателни модели.

• Представете си, че стоите на дъска за сърф. В началото ще падате многократно, но с времето ще оставате за все по-дълги периоди на (или под) вълната.

• Ако се изгубите, просто продължете със следващото изречение. Не се наказвайте.

• Много приложения (и YouTube) ви позволяват да намалите (или увеличите) скоростта. Ако изучавате език с много сложни звуци, започнете с намаляване на скоростта до 50% или дори повече. Като алтернатива, ако вече сте добри на 100%, защо не увеличите до 150% или повече?

Конкретни съвети

(От септември / октомври ще имам една онлайн група за изучаване на немски език, точно за осем участника; давам обяснения на български език. Ако искате да бъдете информирани веднага щом курсът е отворен за регистрация, моля, кликнете тук. Няма да работим с учебник като в училище. Ще се фокусираме изключително върху отстраняването на грешките Ви и върху професионалното ни изразяване.)

Немският телевизионен канал Deutsche Welle има формат за новини, наречен „Langsam gesprochene Nachrichten“ (новини, които се четат бавно). Това е идеален материал за практикуване на караоке техника. Те също така предоставят на разположение писмения текст. Предлагам ви да започнете да практикувате без текст. След това повторете всеки сегмент, докато гледате текста.

Уверете се, че вашият модел за караоке има стандартен акцент или, ако това е вашата цел, акцента, който искате да имитирате.

Използвайте материали от вашите области на интерес. Ако сте фен на футбола, приемете предизвикателството да тренирате заедно със спортни коментари. Това ще бъде сред най-бързите речи.

Кой е вашият любим немски футболен клуб? Гледайте документални филми за клуба и интервюта с видни играчи.

За напреднали изучаващи немски:

Практикувайте с токшоута, където хората често се прекъсват или говорят едновременно. Ето имената на някои от най-популярните токшоута в Германия (независимо от тяхното журналистическо качество):

Hart aber fair, Maischberger, Anne Will, Maybrit Illner, Markus Lanz

Можете да намерите повечето от техните епизоди в Youtube.

На www.deutschlandfunk.de можете да намерите много професионални радиопрограми на немски език.

---

Искате ли безплатно членство в моята Facebook група за изучаване на немски език? Там ще получавате актуализации за моите статии. И можете да ме попитате всичко, свързано с изучаването на немски език.

https://www.facebook.com/groups/216771286750833

Ако искате да ме чуете да говоря български с немски акцент, моля, слушайте седмичния ми подкаст по психология: https://anchor.fm/bulgarianwop

Аз съм психолог (M.A. от университета в Хамбург) и учител по език от Хамбург / Германия. В момента живея в Република Молдова.

 


 

 

 

 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Как мога да се подготвя за интервю за работа на немски език?

Учите немски с упражнения или с навици?

Как да научите немски глаголи с представки