Мит - Много практика е достатъчна, за да се говори добре немски

Опитайте се да направите проучване: Колко професионални футболни (или баскетболни, хокейни, тенис и др.) играчи просто играят мачове и никога не посещават никакви тренировки? Колко професионални музиканти или актьори правят само изпълнения на живо и никога не присъстват на репетиции? 

Отговорът: Няма да намерите нито един професионалист, който да прави това. Но ще откриете, че някои любители играчи и музиканти го правят.

Какво общо има това с изучаването на немски език?

Много! Защото много изучаващи езика получават точно същия съвет. „Достатъчно е просто да практикувате в ситуации от реалния живот. Не е нужно да тренирате.”

Защо това трябва да работи с изучаването на чужди езици, ако това е изключително лош съвет за всеки друг вид изпълнение?

Имам окончателното доказателство, че това не работи. Става така.

Познавате ли хора от вашата страна на произход, които говорят зле родния ви език? Или: Хора, които биха били срам по националното радио или телевизия заради лошата им граматика?

Със сигурност познавате поне един човек. Дори и да е някой, срещате се в автобуса или на пазара. Или сте ги виждали в телевизионни риалити предавания.

Сега, как живеят тези хора? В манастири ли живеят, с обет за мълчание? Най-вероятно не. Най-вероятно те могат да говорят дори много повече от вас. Те говорят всеки ден. Година след година. Подобрили ли са се езиковите им способности от тази „практика“? Това остава спорно.

И така, откъде идва този лош съвет?

Искате ли безплатно членство в моята Facebook група за изучаване на немски език? Там ще получавате актуализации за моите статии. И можете да ме попитате всичко, свързано с изучаването на немски език. https://www.facebook.com/groups/216771286750833

1. От хора, които са разочаровани от конвенционалните езикови курсове.

2. От хора, които знаят само два начина за изучаване на език: или практика в реалния живот, или скучни граматически упражнения на хартия (или в приложение).

3. От хора, често във вашето разширено семейство, които смятат, че подобен съвет ги кара да изглеждат умни. „Не се нуждая от никакво обучение. Толкова съм талантлив, че научих немски само като говоря с други хора.”

Помислете за това: Ако дори най-талантливият, добре платен и високо признат футболист в света дори не би си помислил никога да не тренира преди мач, защо трябва да рискувате?

---

Ако искате да ме чуете да говоря български с немски акцент, моля, слушайте седмичния ми подкаст по психология: https://anchor.fm/bulgarianwop

Аз съм психолог (M.A. от университета в Хамбург) и учител по език от Хамбург / Германия. В момента живея в Република Молдова.

Искате ли да подобрите немския си език с мен? За съжаление през следващите седмици нямам капацитет да приемам нови участници в курса. Ако искате да сте в списъка ми с чакащи, моля, изпратете ми имейл на: gerhard.j.ohrband@gmail.com . Моля, дайте ми малко информация за вашето ниво на немски език, както и каква е мотивацията ви да изучавате немски език. Ще ви изпратя оферта веднага щом има възможност.

 

 

 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Как мога да се подготвя за интервю за работа на немски език?

Учите немски с упражнения или с навици?

Как да научите немски глаголи с представки