Опасността от опростените курсове по немски език

Разбираемо е.

„Искам да науча немски бързо. Искам да участвам в прост курс по немски език.”

Много учители по езици и автори на учебници се адаптират към това търсене, като опростяват своите обяснения. Участниците в курса не искат да се занимават със сложни обяснения, базирани на вероятности. Те искат да имат ясен отговор: правилно ли е изречението ми или не?

Няма проблем с опростените обяснения. Правим това и когато говорим с децата си. Това става само проблем, ако не актуализираме тези опростени правила по-късно в живота.

За съжаление, също и с немската граматика, много участници в курса запомнят тези опростени, но не 100% правилни правила в продължение на много години, без да ги актуализират.

Ето няколко примера за непълни правила. Ако вече сте ги актуализирали: поздравления за вас!

1. “Kein” се използва за отрицание на съществителни; „nicht“ за отричане на всички други видове думи.

2. Ако имате само един глагол в изречение, типичната позиция на “nicht” е в края на изречението.

3. В свършено време спомагателният глагол “sein” се използва за глаголи за движение от място А на място Б.

4. Думи като следните нямат форма за множествено число:

Milch, Geld, Wasser, Sonne, Mond

Искате ли безплатно членство в моята Facebook група за изучаване на немски език? Там ще получавате актуализации за моите статии. И можете да ме попитате всичко, свързано с изучаването на немски език. https://www.facebook.com/groups/216771286750833

5. В главните изречения темата на изречението е или на позиция 1, или на позиция 3.

Актуализации

1. „Kein“ се използва само в следните две ситуации. Използва се за отричане на неопределен член и пред съществителни без член. В противен случай съществителните също се отричат ​​с „nicht“.

Ich habe keinen Hund. Er besitzt kein Auto. Sie brauchen kein Geld. Heute haben wir keine Zeit.

Das ist nicht die Universität. Das ist nicht sein Buch. Wir lesen nicht dieses Buch. Das ist nicht Werners Bier.

2. С участниците в курса направихме статистически анализ на статии във вестници. Преброихме колко често „nicht“ е в края на изречение и колко често не. Съотношението варира между 1:4 и 1:20. Моля, направете свое собствено проучване и ми дайте вашите номера. Резултат: Не е типично да се поставя „nicht“ в края на изречение. Разбира се, с изключение на много кратки изречения.

Ich komme nicht. Er singt nicht.

3. Правилото важи само за непреходни глаголи (глаголи, които не могат да имат пряко допълнение). Възвратните глаголи винаги са с „haben“. Глаголите на спортните дейности могат да се използват с “haben”, ако искате да подчертаете продължителността и начина на дейността.

Er ist mit einem Mercedes gefahren (intransitiv). Er hat den Mercedes selten gefahren (transitiv). Sie ist mit einem Segelflugzeug geflogen (intransitiv). Sie hat ein Segelflugzeug geflogen (transitiv). Wir haben uns hingesetzt. Sie hat sich in der großen Stadt verfahren. Der Hund hat sich nie verlaufen. Без 30 минути. Sie hat mit großem Vergnügen geschwommen.

4. Думи като тази наистина имат форма за множествено число. Най-често обаче тази форма за множествено число означава „видове“ и се използва в техническия жаргон. “Мilche” означава “видове мляко”.

5. Темата на изречение може да се премести на позиция 4, ако едно от допълненията е местоимение и ако самият субект е съществително.

Heute hat mir der Lehrer keine Hausaufgaben aufgegeben. Morgen bringt ihn uns unser Nachbar zurück.

---

Ако искате да ме чуете да говоря български с немски акцент, моля, слушайте седмичния ми подкаст по психология: https://anchor.fm/bulgarianwop

Аз съм психолог (M.A. от университета в Хамбург) и учител по език от Хамбург / Германия. В момента живея в Република Молдова.

Искате ли да подобрите немския си език с мен? За съжаление през следващите седмици нямам капацитет да приемам нови участници в курса. Ако искате да сте в списъка ми с чакащи, моля, изпратете ми имейл на: gerhard.j.ohrband@gmail.com . Моля, дайте ми малко информация за вашето ниво на немски език, както и каква е мотивацията ви да изучавате немски език. Ще ви изпратя оферта веднага щом има възможност.

 

 

 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Как мога да се подготвя за интервю за работа на немски език?

Учите немски с упражнения или с навици?

Как да научите немски глаголи с представки