Стратегии за научаване на мислене на немски език

Всеки акт на говорене, включително на нашия роден език, се нуждае от предходна мисъл. Колкото по -ясно мислим, толкова по -правилна и убедителна става речта ни.

За много от нас този мисловен процес е станал автоматичен до такава степен, че вече не го възприемаме съзнателно.

Една от причините за уплаха или страх от публично говорене е, че ситуацията ни принуждава да правим нещо съзнателно, което обикновено правим автоматично

В този момент чувстваме, че вече не знаем как да създаваме изречения и звуци умишлено.

Освен може би опитни медитатори и дзен майстори, повечето от нас имат постоянен вътрешен диалог. Умът ни е бъбрив, коментиращ всичко, което правим и преживяваме.

Защо не преведете този процес на немски език? Това може да ви спести много време. Ако просто преведете 10% от нормалните си мисловни процеси на немски, ще имате безценна практика.

Започнете само с няколко изречения, но го правете няколко пъти през деня. Представете си, че някой ви се обажда, само за да зададе един или два въпроса.

(Искате ли безплатно членство в моята Facebook група за изучаване на немски език? Там ще получавате актуализации за моите статии. И можете да ме попитате всичко, свързано с изучаването на немски език. https://www.facebook.com/groups/216771286750833 )

Практикувайте това в безопасна среда, а не докато шофирате или докато пресичате улицата.

Провокирайте мисли с общи и отворени въпроси като тези: „Какво трябва да направя по -нататък? Как ви харесва XYZ? Защо не …?" Вижте по -долу списък на тригери на немски език.

Коментирайте всичко, което чуете и видите през деня.

Представете си звуците на думите ясно в главата си, като когато чуете песен в главата си. Опитайте се да си представите мислите си да се говорят точно в акцента на вашия личен модел за подражание.

Ето списък на тригерите, които можете да използвате в мисленето си. Можете също така да си представите някой, когото познавате, да ви зададе един или повече от следните въпроси.

  • Wie geht es dir gerade?
  • Was machst du gerade?
  • Was sind deine Pläne für heute/für diese Woche?
  • Was hast du heute bis jetzt alles so geschafft?
  • Wie findest du ... (...den Mann/die Frau da drüben; dieses Auto hier; das Gebäude dort, etc.)?
  • Was denkst du? Warum ... (... geht dieser Mann/diese Frau so langsam/so schnell/so komisch; ist heute so viel Verkehr; lächelt die Verkäuferin nicht)?

Особено последният тип въпроси ще ви помогнат да разберете по-добре другите и да развиете съпричастност. Това са жизненоважни умения, още повече в чужда държава, където можете да разчитате по -малко на социалните рефлекси, които сте научили в родната си страна.

Не прекалявайте обаче. Достатъчно е само да мислите няколко минути на ден на немски език. Трябва да остане нещо приятно и относително лесно.

---

Ако искате да ме чуете да говоря български с немски акцент, моля, слушайте седмичния ми подкаст по психология: https://anchor.fm/bulgarianwop

Аз съм психолог (M.A. от университета в Хамбург) и учител по език от Хамбург / Германия. В момента живея в Република Молдова.

От септември / октомври ще имам една онлайн група за изучаване на немски език, точно за осем участника; давам обяснения на български език. Ако искате да бъдете информирани веднага щом курсът е отворен за регистрация, моля, кликнете тук. Няма да работим с учебник като в училище. Ще се фокусираме изключително върху отстраняването на грешките Ви и върху професионалното ни изразяване.

 

 

 

 

 

 

 


Comments

Popular posts from this blog

Как мога да се подготвя за интервю за работа на немски език?

Учите немски с упражнения или с навици?

Как да научите немски глаголи с представки